HemVanliga frågorBli medlemLogga in

Dela | 
 

 De olika stilarna av Lolita

Gå ner 
FörfattareMeddelande
Risa-chan
Admin
avatar

Antal inlägg : 99
Join date : 10-07-08
Age : 29
Ort : Vännäs

InläggRubrik: De olika stilarna av Lolita   fre jul 09, 2010 12:52 pm

Det som är så trevligt med Lolita klädstilen är att den är så varierad.
Här listar jag upp de olika klädstilarna: (förklaringarna är i kortaste laget, men ni får leta mer info sen, detta är endas för att ge er en hum om det hela. ^^v)

Gothic Lolita

Gothic Lolita är den första versionen av Lolita som växte fram, den äldsta versionen så att säga. Den är nästan uppdelad i två olika stilar själv, dels den när de färger man koncentrerar sig på är svart och vitt tillsammans, de är så stora kontraster och det är nog därför många har misslyckats med denna stil, som därmed blivit den stilen av lolita som är mest ”ute”.
Däremot så finns det en mer gothic stil av denna där man koncentrerar sig på de mörkare färgerna och lägger till krucifix och andra gotiska accessoarer.

Sweet Lolita:

Sweet Lolita är den gulligaste och mest populära stilen av Lolita just nu. Vanliga färger är ljusa pasteller som rosa och blå, vit är även en vanlig färg. Även ljusa pasteller som lila, gul och grön går att hitta till denna gren av Lolita.

Classic Lolita:

Classic Lolita är en lite mer mogen Lolita stil i jämförelse med Sweet stilen. När man har denna stil så har man lite mer naturvänliga färger, tonade färger, inte lika färgsprakande som Sweet Lolitan har, blomstermotiv på klänningarna är väldigt vanligt i Classic stilen.

Kuro / Shiro Lolita:

Kuro = Svart / Shiro = Vit
Denna Lolita stil förklarar sig själv ganska mycket. Man har den vanliga Lolita formen på klädseln bara det att man koncentrerar sig på en färg, en helt svart utstyrsel eller en helt vit. Dessa två stilar brukar många ha på sig i par, så att man har likadana kläder, fast i respektive färg.

Hime Lolita:

Hime Lolita betyder Prinsess Lolita. Här försöker man hitta de klänningar som är mest prinsess inspirerade, tiaror och andra accessoarer man associerar med prinsessor används flitigt.
Denna stil är mer influerad av rokoko än den viktorianska eran.

Country Lolita:

Country Lolita är den mer lantiga versionen av Lolita, där man använder accessoarer som stråhattar och korgar. Bär och frukt motiv är vanligt att se på klänningarna och kjolarna, även de rutiga klänningarna är vanligast till Country Lolita.

Aristocrat:

Aristokrat stilen av Lolita är den som är mest inspirerad av den viktorianska eran, den stilen som har fullängd på kjolen och denna stil är väl den mest vuxna av alla Lolita stilar, även den mest eleganta. Denna stil kan man även tänka en manligare version, tänk en manlig aristokrat så har du det fixat.

Kodona / Boystyle:

Kodona är väl den mest ”pojkiga” stilen av Lolita. Däremot så kan självfallet både pojkar och tjejer ha denna stil. Här koncentrerar man sig på en mer prins-aktig stil eller viktoriansk adel. Här kan man antingen välja den mer färggranna prins-stilen eller den mer mörka viktorianska adel stilen, dock fortfarande med korta byxor.


De mindre vanliga stilarna inom Lolita:

Punk Lolita:

Punk Lolita är en svår stil att göra bra, för den blandar den söta lolita stilen med vanlig västerländsk punk stil. Däremot så den stora skillnaden är just att denna punk stil är söt. När man gör denna stil bra så försöker man behålla puffigheten på kjolen som man ska ha som Lolita.
Accessoarer man har till Punk Lolita är nitar, kedjor och andra punk-vänliga saker. Dock gärna med en lite sötare ”twist”.

Sailor Lolita:

Denna stil är också en som förklarar sig själv väldigt bra. Man har den vanliga Lolita formen på kläderna däremot så har man en sailor känsla över det hela. Denna stil är dock inte så vanlig att ha varje dag. Däremot vid tema-träffar så är denna nog ganska vanlig. Eller varför inte ha en sailor utstyrsel när du ska ut och segla?

Wa Lolita:

Wa Lolita är ungefär en förkortad kimono, en vacker kultur utstyrsel för japaner och kineser tex. Däremot så har man här också behållt Lolita formen med puffkjol osv.
Denna stil vill alltså få in asiatiska drag i vardagen/stilen.

Guro Lolita:

Guro Lolita, Grotesk Lolita kan man kanske säga på svenska. Alltså en Lolita med blodiga accessoarer. Ofta med blodigt förkläde osv. Denna stil är också rätt ovanlig att ha på en vardaglig basis. Däremot är det ett roligt alternativ för halloween eller om man bara känner för att få vara lite läskigare någon dag, kanske på något japan konvent eller så.

Ero Lolita och Cosplay Lolita:
Jag tror att det inte är många Lolitor som vill kalla dessa två stilar för lolita stilar. Ero Lolita står för Erotic Lolita, dvs kortare kjolar osv. Men man vill ogärna kalla denna en riktig Lolita stil, eftersom vi vill inte att våran klädstil ska ha något med sexighet att göra. Däremot så kan vissa, i väldigt få fall, göra det på ett smakfullt sätt. Dock är detta väldigt sällan som sagt.
Cosplay Lolita är Lolita med cosplay accessoarer med kattöron och dylikt, inte heller någon stil som är precis accepterad, eftersom vi inte anser att vi ”klär ut oss” när vi har Lolita på oss. Så detta känns också fel. Men det finns säkert få fall då någon lyckas att även med cosplay lolita göra det smakfullt.

Brolita:

Brolita eller Boy Lolita. Helt enkelt så är detta när en pojke/kille/man vill ha på sig Lolita, dvs helt ut med klänningarna, puffigheten, spetsen, rosetterna och allt.
De få jag har sett här i Sverige har varit riktigt duktiga, de ser verkligen ut som tjejer. Antingen använder de peruker eller så har de långt hår, de sminkar sig, precis som oss tjejer. Dessa brolitas finns över hela världen, och det är riktigt många som gör det bra, däremot så finns det ju rötägg i denna gren av stilen, som i alla andra grenar.
Och hit hör även en av modeikonerna från Japan som startade Lolita trenden, Mana från Malice Mizer. Det kommer ofta som en chock för folk att få veta att Mana är en man.
Mana:


Jag bör även tillägga att dessa brolitas inte nödvändigtvis behöver vara homosexuella bara för att de väljer att klä sig såhär. Antingen så kan det vara nyfikenhet, mest troligt för att de känner sig bekväm och vacker i dessa kläder. I vissa fall så är det män som vill vara kvinnor, men detta är extremt individuellt. Om du vill veta hur det ligger till så måste du nog fråga varje Brolita du möter.

Skrivet av Risa-chan (2010)


Här har jag hittat både bilder och viss information om stilarna, så läs mer här:
http://lolita-handbook.livejournal.com/3035.html#cutid1
Till överst på sidan Gå ner
http://lolitalife-risa-chan.blogspot.com
 
De olika stilarna av Lolita
Till överst på sidan 
Sida 1 av 1

Behörigheter i detta forum:Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Lolita Fashion Umeå :: Introduktion :: Vad är Lolita?-
Hoppa till: